Skip to the content

Den Haag start Lokale Initiatievenfonds voor Schone Energie

De gemeente Den Haag geeft definitief groenlicht voor de start van het Lokale Initiatievenfonds voor Schone Energie (LISE). De succesvolle pilotfase krijgt hiermee nu structurele financiering.

 

Op dit moment komen veel Haagse wijkinitiatieven moeilijk uit de startblokken. Omdat initiatiefnemers het project vaak niet zelf in één keer kunnen betalen en fondsen en banken het risico van een lening nog niet aandurven. LISE moet hier verandering in brengen. Met geld van het Haagse fonds worden verschillende groepen, waaronder Verenigingen van Eigenaren, geholpen om de eerste stap in hun onderhoud- en verduurzamingsslag te zetten.

Duurzaamheidsfonds sluit aan bij LISE

Vooruitlopend op deze nieuwe lokale regeling is eerst proefgedraaid met een voucherregeling. In totaal zijn er al 14 wijkinitiatieven succesvol ondersteund op deze manier. Het geld van LISE kan ingezet worden om de voorbereidingskosten van de verduurzamingsplannen in Haagse wijken en buurten te bekostigen, zodat o.a. VvE’s na verdere ontwikkeling wél succesvol een aanvraag kunnen doen bij het VvE Duurzaamheidsfonds Den Haag.

Duurzaam Den Haag

Het nieuwe Haagse fonds begint het eerste jaar met circa €400.000 euro. Met dit geld kunnen ongeveer 25 nieuwe initiatieven ondersteund worden. Als het fonds bewezen effectief is, wordt er uiteindelijk €3.000.000,00 euro beschikbaar gesteld. Er wordt geen rente in rekening gebracht bij het aangaan van de financiering. Doordat het geld wordt terugbetaald zodra een project succesvol is blijft de pot gevuld. Zo kunnen anderen initiatieven ook weer gebruik maken van LISE.