Terug naar overzicht

Haagse aanpakkers: VvE in de Mariottestraat verduurzaamt

Elke VvE met minder dan tien appartementen kan een meerjaren duurzaam onderhoudsplan (MDOP) aanvragen. ‘’Hierin staat welke verbeteringen aan het gebouw mogelijk zijn om het energiezuiniger, gezonder en comfortabeler te maken en het mooie is dat de maatregelen gefinancierd kunnen worden vanuit het Duurzaamheidsfonds VvE’s Den Haag.’’ VvE-beheerder Diamela Koelen vertelt hoe het werkt.

Vve Beheerder Aannemer Voor Vve In Den Haag Mariottenstraat

Diamela voor de VvE Mariottestraat, waar onder andere dak- en vloerisolatie wordt aangebracht.

Wat is een MDOP?

Diamela Koelen is VvE-beheerder en eigenaresse van een bouwkundig adviesbureau in Den Haag. Ze weet alles van het MDOP. Samen met de VvE-balie van de gemeente Den Haag hielp ze de Mariottestraat 67-77 bij de aanvraag.

Diamela: ‘In een MDOP staat welke verbeteringen aan het gebouw mogelijk zijn om het energiezuiniger, gezonder en comfortabeler maken. Het onderhoudsplan is onderdeel van het VvE Duurzaamheidsfonds. Via dit fonds kunnen kleine VvE’s een lening krijgen voor het onderhouden en verduurzamen van het gebouw. Voor de VvE Mariottestraat was dit een mooie kans.’

De Mariottestraat verduurzaamt

Vaak gaat het zo: er is onderhoud nodig aan het pand en dan wordt er ook meteen verduurzaamd. Dit was ook zo in de VvE Mariottestraat. De VvE bestaat uit 6 appartementen. Het dak is lek en moet vervangen worden. Dit gaf aanleiding om een lening aan te vragen vanuit het Duurzaamheidsfonds. De VvE gaat met de lening onder andere het dak vervangen en isoleren, houtrot herstellen en vloerisolatie aanbrengen. Daarnaast wordt in de toekomst groot onderhoud gepleegd aan de gevels en het schilderwerk. Dankzij de lening kunnen de werkzaamheden een stuk sneller uitgevoerd worden, dan wanneer hiervoor gespaard moet worden.

De vergadering over de lening is inmiddels geweest. De VvE heeft ingestemd met de aanvraag van de lening en Diamela gevolmachtigd om hen hierbij te ondersteunen.

Hoe werkt de aanvraag?

Diamela: “Het bijzondere van de leningaanvraag van deze VvE is dat ze mijn hulp gevraagd hebben. Samen met de VvE balie van de gemeente Den Haag heb ik de aanvraag voorbereid. Als een VvE interesse heeft in de lening, dan zit daar namelijk best wat werk aan vast. Vaak weten zij niet wat er mogelijk is qua onderhoud en wat dit allemaal gaat kosten. De VvE Mariottestraat heeft ingestemd met mijn hulp als VvE beheerder. Ik ondersteun nu het hele proces van de aanvraag van de lening. En ook de aanvraag van werkzaamheden bij aannemers en de afhandeling bij de bank. In feite hoeft de VvE weinig zelf meer te doen. Zij moeten alleen zelf de vergaderingen plannen, stemmen en aangeven wat voor werkzaamheden zij willen uitvoeren. De MDOP aanvragen bij de gemeente, de lening aanvragen bij de bank en het opvragen van aannemers, dat doe ik allemaal.”

Start werkzaamheden

De werkzaamheden in de VvE Mariottestraat zijn in augustus 2021 gestart en duren ongeveer twee maanden. Door de dak- en vloerisolatie zitten de bewoners er deze winter extra warm bij!

Dit verhaal is in samenwerking met de VvE-balie Den Haag tot stand gekomen.