Terug naar overzicht

Mijlpaal voor Haags VvE fonds: 10 VvE’s verduurzaamd

Duurzaamheidsfonds VvE’s Den Haag draagt bij aan klimaatneutrale provincie in 2040

De tiende VvE in Den Haag is verduurzaamd dankzij het Duurzaamheidsfonds VvE's Den Haag. Een mooie mijlpaal voor zowel de gemeente Den Haag, die in 2040 klimaatneutraal wil zijn, als voor het fonds, dat kleine VvE’s de kans geeft om geld te lenen voor onderhoud én energiebesparing.

Arabislaan Voorzijde Foto 4

Investering en geld besparen

De tiende VvE is VvE Arabislaan, die met de lening van het VvE fonds onder meer nieuwe kozijnen met HR++ glas liet aanbrengen en gevel- en betonreparaties uitvoerde. Daarmee investeren ze in een toekomstbestendig pand én besparen energie, en daarmee geld. Het Duurzaamheidsfonds VvE’s Den Haag is opgericht voor Haagse VvE’s met maximaal 7 appartementen. Zij kunnen minimaal € 2.500 en maximaal € 15.000 per appartement lenen.

Den Haag verduurzaamd

Ook Ruben Roos, accountmanager VvE’s bij de VvE-Balie Den Haag, is erg trots op deze mijlpaal. ‘’Het is erg gaaf om de gerealiseerde projecten van de afgelopen tijd te zien,’’ aldus Roos. ‘’Hoewel fysieke vergaderingen op dit moment vaak geen doorgang kunnen vinden, zien wij dat VvE’s creatieve manieren vinden om toch te vergaderen en besluiten te nemen. Naast deze 10 verduurzaamde VvE’s, starten er binnenkort nog 4 nieuwe VvE’s met hun verduurzamings - en onderhoudswerkzaamheden.’’

Geld lenen voor onderhoud én energiebesparing

VvE’s kunnen meer dan 25 energiebesparende maatregelen financieren waarmee de energierekening direct omlaaggaat. Denk aan ledverlichting, hr-ketels en isolatie van vloer, dak en/of gevel. Van de lening moet minimaal 50 procent hieraan besteed worden. Daarnaast mogen VvE’s maximaal 50 procent van het geleende bedrag in regulier onderhoud investeren. Bijvoorbeeld om balkons te vervangen, het pand te schilderen of het dak te repareren. Welke maatregelen het meest passend zijn, staat in een verplicht op te stellen meerjaren duurzaam onderhoudsplan (MDOP). Voor dit plan kunnen kleine VvE’s subsidie aanvragen bij de gemeente Den Haag.

Geen afsluitkosten, niet naar de notaris

De VvE lening maakt slim combineren van duurzaamheid en onderhoud mogelijk. Bijvoorbeeld door bij een benodigde dakvernieuwing meteen isolatie mee te nemen. Zo bespaart een VvE energie, brengen de uitgevoerde maatregelen de energierekening omlaag én investeert een VvE in comfortabelere woningen. En de lening heeft meer voordelen, want een VvE betaalt geen afsluitkosten en hoeft niet langs een notaris. Dat scheelt veel tijd en geld. De lening mag ook gecombineerd worden met landelijke en regionale subsidies en kan onbeperkt en boetevrij afgelost worden.